De liberalisering van de energiemarkt heeft in 2003 plaatsgenomen in Vlaanderen. In Wallonië en Brussel was dat 2007. Als gevolg van deze liberalisatie, zijn vele nieuwe leveranciers komen opdagen op de Belgische markt. Hierdoor is er een stijging van het aanbod en een grotere concurrentie in de energiesector. Sommige internationale leveranciers, die al actief waren in de energiesector zijn in België gekomen, sommigen zijn op ons grondgebied ontstaan en andere bedrijven die al actief waren in de energiesector in België, zijn de nodige licenties gaan halen om actief te kunnen zijn in het leveren van stroom en gas. Het is niet eenvoudig om de keuze te maken voor de juiste leverancier. Investeert mijn leverancier in hernieuwbare energie ? Is hij 100% Belgisch of is het een buitenlandse leverancier? Wat zijn de sterke en de zwakke punten? Antwoord krijgen op deze vragen is niet altijd even eenvoudig.

Dit artikel stelt de aandeelhouderschap en de oorsprong voor van de grootste leveranciers in België. Wat de duurzaamheid van de leveranciers betreft, vindt u meer informatie op de Greenpeace vergelijker. Om de sterke en zwakke punten te vergelijken zijn er leverancier lijsten tot uw beschikking.

Vergelijk alle energieleveranciers van België
Dankzij energie-vergelijker.be

Nu vergelijken

De analyse houd rekening van 10 leveranciers die beschikbaar zijn op de Belgische markt: Engie-Electrabel, EDF Luminus, Lampiris, Essent.be, Eneco, Eni, Octa+, Poweo, Energie 2030 et Mega. Deze leveranciers zullen nadien gerangschikt worden in verband met hun aandeelhouderschap (Belgisch of buitenlands).

Engie-Electrabel
Het Anonieme bedrijf Engie-Electrabel is oorspronkelijk in 1905 opgericht, toen “Société d’Électricité de l’Escaut” genaamd. Na enkele fusies in 1956, veranderde haar naam in Ebes.
Op de elektriciteitsmarkt ontwikkelde zich toen ook twee andere bedrijven (Intercom en Unerg) tevens door het fusioneren van verschillende bedrijven. Op 10 juli 1990 fusioneerde Ebes met de twee bedrijven Intercom en Unerg. Vanaf dan noemde het energiebedrijf Electrabel. Deze fusie heeft plaatsgenomen voor de liberalisering van de energiemarkt met als doel de kosten te dalen en de kwaliteit van de klantendienst te verhogen. Eind jaren 90 neemt Electrabel een Europese dimensie in. 2007 is een scharnierpunt voor het bedrijf: het bedrijf Suez, aandeelhouder van Electrabel wordt 100% eigenaar van het Belgisch bedrijf die vanaf dan Frans is. Op 16 juli 2008 fusioneren de bedrijven Suez en Gas van Frankrijk en worden het welbekende bedrijf GDF-Suez. De groep kondigt op 24 april 2015 uiteindelijk de verandering van het Belgische bedrijfsnaam die vanaf dan Engie-Electrabel wordt genoemd.

Het van oorsprong Belgisch bedrijf is na de verschillende fusies en overnames, een leverancier waarvan het aandeelhouderschap voornamelijk Frans is. Wat de activiteiten van Engie-Electrabel betreft, worden deze tot de Benelux gelimiteerd.

EDF Luminus

SPE cvba is in 1978 ontstaan als gevolg van de groepering van verschillende intercommunales (Socolie en Wallonië, VEM en WVEM en Vlaanderen) en kleine producenten (voornamelijk gemeentes en steden zoals Gent, Flémalle en Grâce-Hollogne). In de jaren 90 kwam ALE (Luikse Maatschappij voor Elektriciteit) en ALG (Luikse Maatschappij voor Gas) er bij. De cvba werd in 2000 geprivatiseerd waarna het fusioneerde met het Vlaamse bedrijf Luminus met als doel gebruik te kunnen maken van hun expertise. In de loop van 2009 kocht EDF het merendeel van de aandelen over en eind november 2011 werd SPE-Luminus, EDF-Luminus.

Sinds dien behoort EDF Luminus volledig tot de Groep EDF. EDF Luminus is de tweede grootste elektriciteits- en aardgasproducent en leverancier van België juist na Engie-Electrabel.

Zoals het diagram hierboven het aantoont, is het kapitaal van Luminus als volgt:

 • 26,4% zijn Belgische, publieke aandeelhouders;
 • 68,6% behoort tot EDF Belgium, Belgische filiale van EDF-Luminus, die een Franse groep is.

Luminus is dus een Belgisch-Franse energieleverancier.

Lampiris

Opgericht in 2003 door twee Belgische ondernemers, De Vlaming Bruno Vanderschueren en de Waal Bruno Venanzi. Lampiris is snel gegroeid tot een grote elektriciteits- en gasleverancier in België. In 2011 probeerde het zich te hechten aan Nuon (huidige ENI). Desondanks de steun van GIMV (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen) en SRIW (De Waalse gelijkwaardig) maar zonder succes. In juni 2013 hebben deze Gewestelijke Investeringsmaatschappijen 40 miljoen euro geïnvesteerd in deze Energieleverancier, waardoor ze tevens belangrijke aandeelhouders werden. Dinsdag 14 juni 2016 kondigt Lampiris officieel aan een akkoord te hebben gevonden voor de overname door het France petroleum bedrijf Total. Total zal 100% van de aandelen van het Luikse bedrijf overkopen. Zo gezegd, zo gedaan. Enkele weken later werd de Belgische leverancier dus Frans. Deze overname deed heel wat klanten doen reageren in verband met het groene imago dat Lampiris al die jaren heeft opgebouwd.

Lampiris was dus dertien jaar een Belgisch bedrijf voor de overname door de Franse petroleum reus Total.

Essent.be

Essent is ontstaan door de fusie van de Nederlandse leveranciers PNEM/MEGA en EDON in 1999. Deze elektriciteits- en gasleverancier is in heel België beschikbaar. Op 1 oktober 2009 werd Essent 100% overgekocht door de Duitse groep RWE voor een bedrag van 9,3 miljard euro. Essent is dus onderdeel van deze Duitse groep die in heel Europa actief is in de energiesector. In België is Essent.be enkel een energieleverancier die geniet van de stroomproductie van Essent Nederland en het moederhuis RWE.

Eneco

Eneco Holding NV is op 1 januari 1995 in Nederland ontstaan als gevolg van de fusie tussen de drie energiebedrijven Dordrecht, Rotterdam en Haye. Eneco is een van de drie grote bedrijven van de Nederlandse groep die besloten heeft om duurzame Elektriciteit en gas te leveren in België in maart 2011. De aandeelhouderschap van de groep Eneco Holding NV zijn in het bezit van 50 Nederlandse gemeenten.

Wat het Belgische deel van Eneco betreft, Eneco België BV, is deze volledig eigendom van de Nederlandse groep. Eneco is dus een 100% Nederlandse leverancier die in hernieuwbare energie investeert in België.

Eni

ENI (Ente Nazionale Idrocarburi) is een van de voornaamste gas en petroleum groep in Europa.
Het bedrijf is in 1998 en in 2001 geprivatiseerd en besloot om elektriciteits- en gasleverancier te worden. In 2012 begon het bedrijf in België energie te leveren als gevolg van de overname door Nuon.

Het aandeelhouderschap van de groep is verdeeld in drie delen.

 • 30,3% Italiaanse regering
 • 7,5% in autocontrole
 • 62,2% de aandeelhouderschap is beursgenoteerd en eigendom van verschillende aandeelhouders.

Desondanks, wat Eni Gas & Power betreft, de Filiale van ENI die elektriciteit en gas in België levert, is deze voor 99,99% eigendom van ENI SPA (Italië) en 0,01% van Eni International BV (Italië). ENI als leverancier in België is dus voor 100% Italiaans.

Octa+

Octa+ is een Belgisch bedrijf die sinds 1881 bestaat wanneer het bedrijf Becquevort ontstaan is. Het bedrijf specialiseerde zich snel in het leveren van stookolie en wordt al snel een onvermijdbare leverancier in de stookolie sector. In 1995 wordt Becquevort, Octa+ en specialiseert zich snel in het leveren van andere brandstoffen om in 2000 de grootste Belgische bandstofleverancier met 173 tankstations (na het overkopen van 115 stations van Burmah). Het is in 2010 dat Octa+ stroom en aardgasleverancier wordt in België.
Het is de enigste brandstofleverancier van België die zowel aardgas, elektriciteit stookolie en andere brandstoffen levert.

Tot op heden is het aandeelhouderschap in twee delen verdeeld:

 • 99,8% van Octa+ Groep (Belgisch)
 • 0,2% van Bruxelles Finances et Participations (Belgisch).

Dit aandeelhouderschap is onveranderd sinds 120 jaar.

Energie 2030

Energie 2030 NV is in 2001 ontstaan als initiatief van de windmolen coöperatie Energie 2030 cvba, in 1995 ontstaan. De leverancier is in Raeren gevestigd, een gemeente in de Luikse provincie niet ver van Eupen. Om klant te worden om geleverd te worden van elektriciteit, dient u coöperant te worden door een aandeel te kopen. Zo steunen ze de coöperatieve om verder te investeren in projecten voor hernieuwbare energie zoals het bouwen van nieuwe windmolens.

Het aandeelhouderschap van Energie 2030 is grotendeels Belgisch en is als volgt verdeeld:

 • Power Development Engineering (20%);
 • Enercity (1%);
 • Energie 2030 Agence (0,37%);
 • LBW Shop (onbekende percentage);
 • Onbepaald.

Mega (Power online)

Mega (commerciële naam) is in 2013 opgericht door twee jonge, Luikse ondernemers, Michaël Corhay en Thomas Coune. Naast het leveren van duurzame en 100% groene stroom, willen ze het lokale aspect van het bedrijf ook behouden.

Het aandeelhouderschap is 100% Belgisch:

 • 32,5% eigendom van de groep Minguet Invest (IMG) ;
 • 20% eigendom van Michaël Corhay, afgevaardigde administrateur, via zijn bedrijf Blue Brain sprl ;
 • 15% eigendom van Thomas Coune, de operationele directeur ;
 • 32,5% eigendom van een investeringsfonds met verschillende experten van de energiesector.

 Poweo

Poweo, in 2014 opgericht door de Franse groep Direct Energie (2003) is een vrij nieuwe leverancier op de Belgische markt die sinds 2015 ook beschikbaar is in Vlaanderen en Brussel.
Aan de oorsprong is Poweo een Frans bedrijf ontstaan in 2002 door de Franse politieker en business man Charles Beigbeder. In 2009 verkoopt hij zijn aandelen aan het Oostenrijks bedrijf Verbund, de eerste elektriciteitsproducent van Oostenrijk. Op 30 september 2011 koopt de groep Direct Energie het aandeel over van het Oosterijks bedrijf. Sinds dien is de verdeling als volgt:

 • 46% van Direct Energie;
 • 25% van Ecofin;
 • 10% van Luxempart;
 • Zwevend (beurs genoteerd).

In juli 2016 is het aandeelhouderschap van Direct Energie, die poweo bezit, als volgt:

 • 35% van Impala SAS (investeringsfonds van Jacques Veyrat);
 • 14,81% van AMS Industries (holding voornamelijk in handen van Jean-Paul Bize);
 • 10,86% van Lov Invest group (investeringsfonds voornamelijk van Stéphane Courbit);
 • 10,11% van EBM (Zwitserse energieleverancier);
 • 10,03% van Luxempart(en) (Luxemburgs investeringsfonds);
 • 5,84% van Management en
 • 13,21% die zwevend is (beursgenoteerd).

Power is dus grotendeels een Franse leverancier.

Vergelijk alle energieleveranciers van België
Dankzij energie-vergelijker.be

Nu vergelijken

Klassement

Aan de hand van deze analyse is het mogelijk om deze tien leveranciers in drie of vier categorieën te verdelen in functie van hun lokaal karakter of niet:

 • 100% Belgische leveranciers: Mega en Octa+;
 • Leveranciers die vroeger Belgisch waren: Engie-Electrabel (toen Electrabel) en Lampiris;
 • Belgisch en buitenlandse leveranciers tegelijk: EDF-Luminus en Energie 2030;
 • Buitenlandse leveranciers: Essent, Eneco, Eni en Poweo.

Conclusie

Van de tien bestudeerde leveranciers, enkel twee van hen zijn nu nog 100% Belgisch: Mega en Octa+. Lampiris was tot kort nog Belgisch tot de overname door de Franse petroleum groep Total. Wat Engie-Electrabel en Luminus betreft, waren de twee leveranciers ook Belgisch maar zijn respectievelijk overgekocht door Suez (grotendeels) en GDF (voor 63,6%).

Het energie landschap van elektriciteit en gas in België is de laatste jaren dus sterk veranderd. Tussen het ontstaan van nieuwe bedrijven, overname, fusies en buitenlandse leveranciers op ons territorium, stijgt het aanbod steeds, wat de keuze van leverancier niet vergemakkelijkt. Desondanks bestaan er verschillende hulpmiddelen om uw keuze te maken:

 • Als u een nieuwe leverancier zoekt om besparingen te maken, is de energie vergelijker voor u gemaakt. De website is eenvoudig te gebruiken en er is bovendien gratis raadgeving tot uw beschikking via telefoon (04/242.47.82) van maandag tot en met vrijdag tussen 8:45 en 12:30 en van 13:30 tot 17:30;
 • Als u als doel heeft om de meest duurzame leverancier te vinden kunt u terecht op de Greenpeace vergelijker. U vindt er het klassement van de leveranciers in volgorde van duurzaamheid. De medewerkers zij hiervoor ook beschikbaar om op al uw vragen te antwoorden (02/318.68.86).

Vergelijk alle energieleveranciers van België
Dankzij energie-vergelijker.be

Nu vergelijken

Bronnen

http://blog. energie-vergelijker.be/
http://clusters.valid.wallonie.be/tweed-fr/direct-energie-devient-l-actionnaire-de-reference-de-poweo.html?IDC=3078&IDD=17154
http://groupe.direct-energie.com/qui-sommes-nous/notre-organisation/actionnariat/
http://monelectriciteverte.be/
http://trendstop.levif.be/fr/detail/457657777/bropa.aspx
http://www.actionnariatwallon.be/la-base-de-donnees/recherche-simple.htm?lng=fr
http://www.comparateur-energie.be/fournisseurs-electricite-et-gaz
http://www.eneco.com/about-us/eneco-group/history/
http://www.gimv.com/en
http://www.lemonde.fr/economie/article/2009/06/02/charles-beigbeder-sort-du-capital-de-poweo_1201208_3234.html
http://www.mega.be/fr/news/mega-presse
http://www.octaplus.be/fr/octa+/histoire/
http://www.rtl.be/info/monde/economie/direct-energie-et-poweo-fusionnent-pour-mieux-resister-a-edf-et-gdf-suez-300799.aspx
http://www.socofe.be/participations/edf-luminus/actionnariat-3.html
http://www.sriw.be/fr/
https://community.engie-electrabel.be/t5/tkb/articleprintpage/tkb-id/TKB/article-id/23
https://fr.wikipedia.org/wiki/Direct_%C3%89nergie
https://fr.wikipedia.org/wiki/EDF_Luminus
https://fr.wikipedia.org/wiki/Eneco
https://fr.wikipedia.org/wiki/ENI_(entreprise)
https://fr.wikipedia.org/wiki/Essent
https://fr.wikipedia.org/wiki/Lampiris

Reageren!